Valentijnsdag, een dag vol chocola, bloemen, zoet sappige romantische komedies en bovenal kaartjes, heel veel kaartjes! De dag van de liefde staat weer bijna op de stoep. Bijzondere Boodschappen biedt je de kans om je geliefde dit jaar écht te verrassen op veertien februari, met een compleet zelf in gesproken audio bericht. Zo kun je je geheime liefde, je vrienden, ouders of partner extra verrassen met een persoonlijke boodschap.
Maar waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan?
In achttienhonderd begonnen alle liefdesbrieven en gedichten plaats te maken voor de kaarten die we vandaag de dag nog steeds maar al te graag sturen. Echter is Valentijnsdag veel ouder dan dat. Nog vóór 500 N.C werd veertien februari uitgeroepen tot de dag van de heilige Valentijn. De daadwerkelijke afkomst is iets om over te speculeren maar èèn van de bekendere legendes zou die van ‘Sint Valentijn’ zijn.
Sint Valentijn was een Christelijke priester. Toen destijds was er een reglement die soldaten verbood om te trouwen, ook als ze dit wel zouden willen. Dit was een regel omdat men ervan overtuigd was dat mensen zonder een relatie eerder bereid waren om te sterven op het slagveld. Sint Valentijn stond bekend om zijn stiekeme plannen, hij zou soldaten en andere mensen helpen om toch te trouwen als ze dit zouden willen omdat Sint Valentijn ervan overtuigd was dat liefde alles zou overwinnen, of terwijl, Valentijn geloofde dat meer mensen zouden overleven wanneer trouwen mogelijk was. Nu is veertien februari de datum van Valentijnsdag omdat Sint Valentijn op deze dag gestorven zou zijn. Na zijn overlijden zou hij tot heilig verklaard zijn door alles wat hij heeft gedaan voor zijn medemens. Veertien februari zou de datum zijn als eerbetoon aan wat Sint Valentijn heeft gedaan in een zware tijd.
Dit is echter èèn van de vele legendes die hangt over Valentijnsdag.
Wel is het zo dat Nederland nog voor een lange tijd niks gedaan heeft met Valentijnsdag. Pas halverwege de jaren negentig besloot Nederland deze internationale dag ook een kans te geven. De bloemenmarkt begon al snel te spelen met deze dag en besloot als marketing stunt bloemen uit te delen aan vrouwelijke kamerleden, wegenwachters en chauffeurs in het openbaar vervoer. De interesse in Valentijnsdag groeide en rond 1990 begon ook Nederland massaal kaartjes en brieven te versturen naar hun geliefdes en dierbare.
Valentijn in het nu.
Vandaag de dag geven we chocola, bloemen of een etentje aan onze geliefde. Maar de echt klassieke romantiek, kennen we dat nog? De lange liefdesverklaringen, bossen met rode rozen en het welbekende verhaal van Romeo en Julia, klassieke romantiek. Tegenwoordig ontschiet romantiek ons snel. We willen onze omgeving graag laten weten dat we om ze geven. Echter is het makkelijker om je telefoon te pakken en een sms’je te sturen, maar dit is ook direct een stuk minder persoonlijk en bij zo’n sms’je valt de romantiek al snel weg. Ook is het lastig om een balans te vinden tussen wat we zien als cliché en romantisch. Is romantiek enkel het uiten van je liefde naar iemand? Of heeft het meer te maken met de creativiteit die je stopt in het duidelijk maken wat iemand voor je betekend.
Dromen we stiekem niet allemaal van zo’n zoet-sappige filmscène die we altijd zien op TV? Een liefdesverklaring sturen of ontvangen? Misschien wil je je dierbare een herinnering sturen die ze verteld hoeveel je om ze geeft.
Kaartjes sturen en ontvangen is natuurlijk bijzonder en leuk. Het begint met een klein spanningsmomentje. Van wie zou het zijn? Wat staat er in? De spanning wordt snel overgenomen door een geluksmomentje, met een grote glimlach lees je het handgeschreven kaartje dat gestuurd is door iemand die wilde laten weten dat ze aan je dacht. Zo’n gebaar dat als bijzonder wordt beschouwd en ons zo gelukkig kan maken.