Communicatie

Communicatie in bijzondere tijden

In een zoom-call zitten met je studiegenoten om je lessen te kunnen blijven volgen, je eigen kopje koffie meenemen naar de buren en even voor het raam staan zwaaien of je nieuwe baas nét wat ongemakkelijk zo’n ‘elleboog’ geven. Mensen zijn creatief wanneer ze geen lijflijk contact aan mogen gaan. We zijn sociale wezens en hier handelen we graag naar. Het is dan ook niet gek dat begin 2020 voor veel mensen als lastig werd ervaren, maar laten we hierin niet vergeten dat het ons ook veel nieuwe ingevingen heeft gebracht.

Veranderende wereld

Onze communicatie kan door de kleinste dingen erg veranderen. We willen graag dichtbij onze dierbare zijn, met ze kunnen praten en naar ze kunnen luisteren. Echter staan onze agenda’s vol, wonen onze dierbare ver weg en spelen er altijd factoren mee die het lastig maken om elkaar te kunnen bezoeken. Dit zorgt ervoor dat kaartjes en brieven of een simpel belletje een nieuwe lading hebben gekregen, het is veel meer gaan betekenen dan dat het deed een paar jaar geleden, toen een lijflijk bezoekje normaler was dan een telefoongesprek.
Ons hele communicatie systeem heeft zichzelf uitgebreid en dit biedt ons een nieuwe vorm van nabijheid. We hebben geleerd creatief te werk te gaan om zo contact te kunnen behouden als de factoren niet meezitten, om zo onze boodschap vooralsnog over te laten komen en om voor elkaar te kunnen blijven zorgen. Het fysieke contact mag dan soms wegvallen, soms kunnen we elkaar niet knuffelen of een kusje geven, maar dit heeft ons zorgzamer gemaakt. We zijn het belang van mentaal contact gaan inzien, maar ook het belang van de mensen die we wél fysiek om ons heen hebben; familie, verplegers, studenten in je studentenhuis, de werknemer achter de kassa van jouw lokale supermarkt. Het contact dat we ontvangen is niet alleen belangrijk, het contact dat we geven is minstens net zo belangrijk. Een ‘werk ze’ aan de persoon wie je jouw koffie to-go geeft, je buschauffeur begroeten wanneer je instapt of glimlachen naar een vreemde op straat wanneer ze langs je loopt. Deze kleine momenten kunnen onbelangrijk lijken, maar je weet niet hoeveel zo’n kleine blijk van contact kan betekenen. Het is nu belangrijker dan ooit om er voor elkaar te zijn, ook als tegenover een onbekende staat.

Social Media

Sociale media en de tegenwoordige technologie zijn nog nooit zo goed tot zijn recht gekomen als vandaag de dag. Scholen en bedrijven zijn massaal begonnen met het gebruik van Skype-achtige apps, zoals Zoom of Teams, om zo hun lessen en vergaderingen te kunnen vorderen en om direct contact te kunnen behouden wanneer lijflijk contact niet mogelijk is. Apps zoals Zoom, Teams, Skype of FaceTime bieden je de mogelijkheid om elkaar te kunnen zien en horen. Deze mogelijkheden halen de scherpste randjes van isolatie weg en zorgen ervoor dat we vooralsnog dichtbij elkaar kunnen zijn. Misschien hebben we ons leven vóór 2020 soms een beetje voor lief genomen, maar dit maakt ons nu, in deze tijden, extra dankbaar voor het contact dat we wél kunnen hebben. We zijn anders gaan kijken naar de betekenis van contact. Wat betekend contact voor jou?

Andere manieren van communiceren

Bijzondere boodschappen biedt jou een nieuwe vorm van communicatie en contact.

Ze wil je helpen om weer dichtbij je dierbare te komen. Via een zelf-ingesproken audio bericht kun je jouw boodschap weer écht laten overkomen. Door audio te gebruiken kan de ontvanger je intenties horen, jou stem, jou lach en jouw bericht. Communicatie wordt op deze manier weer persoonlijk. Het is een kaartje via de post, maar dan voorgelezen door jouwzelf, wat maakt dat jouw boodschap overkomt zoals jij hem bedoelt hebt. Het is een nieuwe vorm van nabijheid en Bijzondere boodschappen wil bijzondere momenten écht bijzonder laten zijn. Met de keuze uit verschillende karakters die jouw bericht gaan voorlezen begint de ontvanger in spanning. Pas wanneer jouw dierbare het karakter op zijn telefoon plaatst begint de audio zich af te spelen. Dit is dé manier om je dierbare een fijne verjaardag te wensen en hen te vertellen over jullie leukste momenten samen. Of wellicht wil je je kerstwens delen, iemand een veilige en prettige kerst wensen en vertellen dat je ze mist? Of misschien wil je iemand een opkikker sturen, beterschap wensen of ze vertellen dat het snel weer beter gaat worden. Alles kan gedeeld worden, het ligt volledig in jouw handen.

De wereld op dit moment

Heb je wel eens na gedacht over de timing van de gekke situatie waar we ons in 2020 in bevonden? De supermarkten kregen één voor één hun zelfscan kassa’s, de mogelijkheid  op thuisbezorgd eten werd ons steeds makkelijk gemaakt en online kleding bestellen werd voortdurend populairder. We wilde wel contact, maar écht contact namen we niet meer serieus en juist op dát moment werden we getroffen door een wereldwijde pandemie.
Jongeren die niet meer konden uitgaan, ouderen die thuis zaten en verplegers die harder vechten dan ooit om alles terug naar veilig te krijgen. Psychologen konden hun werk niet doen, ter nadelen van veel mensen die last hebben van mentale lastigheden. De regering hield alle cijfers goed in de gaten zodat ze hun regels konden versoepelen wanneer dit mogelijk was. En dit allemaal om ons zo goed mogelijk te beschermen.

Dit neemt niet weg dat eenzaamheid bijna een kernwoord geworden is, maar met elkaar zijn we er voor elkaar.
Een oplossing voor eenzaamheid is iemands stem kunnen horen. Een hart onder de riem kunnen steken bij je dierbare en omgeving. Bijzondere boodschappen kan dit bieden. Met Bijzondere boodschappen kun je je dierbare iets tastbaars geven, iets wat ze kunnen aanraken, neerzetten. Een kaartje met het karakter dat jouw ingesproken woorden bevat. Jouw verhaal, jouw boodschap. Een nieuwe vorm van nabijheid, met elkaar kunnen zijn op een wat gekke, maar daarom juist bijzondere manier. Het is belangrijker dan ooit om dichtbij elkaar te blijven, om voor elkaar te zorgen en om aan elkaar te denken. Glimlach naar vreemde op straat en bedank je omgeving simpelweg omdat ze er zijn.

Nu fysiek contact met onze dierbare is lastiger is geworden, zijn we massaal gaan nadenken over nieuwe vormen van contact en communicatie. Het is belangrijker dan ooit om voor elkaar te zorgen en er voor elkaar zijn, maar op veilige afstand. 2020 was voor velen het jaar van het ontdekken van nieuwe communicatie, maar laten we ons nu gaan focussen op wat er voor ons ligt. Blijf kaartjes sturen en maak gebruik van alles wat het internet je kan bieden. Wees niet bang om je dankbaarheid uit te spreken. Wat zou jij iemand willen vertellen via Bijzondere boodschappen?

– Merle Hoftijzer